A Serei Antal ösztöndíjat Serei Zsolt alapította édesapjának, Serei Antal ének-zenetanár és Serei Antalné (Téglás Piroska) testnevelőtanár pedagógusok emlékére.

Az ösztöndíj összege: 100.000 Ft

Az ösztöndíjat a Pápai Bartók Béla AMI tehetséges növendéke vagy növendékei kaphatják, de a kiválasztás szempontjainál a tanuló zenei tehetségének gondozása és az esélyteremtés kell, hogy előtérbe kerüljenek. Az ösztöndíj felhasználható kották beszerzésére, versenyre vagy kurzusra való utaztatásra, vagy az ösztöndíjas saját tanulmányainak folytatására. Indokolt esetben segítheti a tanuló és családja szociális körülményeinek javítását.

A Serei Antal ösztöndíjat minden tanév végén az iskola intézményvezetője és az általa megbízott testület javaslatára egy – indokolt esetben két – tanuló kaphatja, amely anyagi támogatáson kívül a következő tanévre vonatkozóan az adományozó mentori támogatását is jelenti. Amennyiben az iskola intézményvezetője és az általa megbízott testület két tanulónak ítéli a támogatást, úgy annak összegéről – akár nem egyenlő mértékben is – e testület dönt.

Az ösztöndíjat az iskola tanévzáróján adják át ünnepélyes keretek között.

Az ösztöndíj névadója

Serei Antal (Madaras, 1923 – Pápa, 1994): általános iskolai tanító, karnagy, kántor.

Újvidéken szerzett tanítói, Kalocsán kántori diplomát, majd karnagyi vizsgát tett. Sokrétű zenei képességével négy évtizeden át szolgálta az oktatás és Pápa közművelődésének ügyét. Nagy létszámú ének- és zenekart alakított a pápai Zalka Máté Általános Iskolában, ahol 30 évig dolgozott (1954-1983). Előtte Takácsiban tanított 1950-54-ig. Tagja volt a Városi Fúvószenekarnak, a pedagógus színjátszó-csoportnak, a Pedagógus Kórusnak, több évig karnagyként vezetője is. E minőségében elért eredményeit rádiószereplések, oklevelek igazolják. Játszott zongorán, tangóharmonikán, orgonán és több fúvós hangszeren. Komoly és szórakoztató zene egyaránt szerepelt műsoranyagában. Nyugdíjasként a pápai ferences templom kántora volt haláláig.

Adományt tevő

Serei Zsolt (Takácsi, 1954. április 3. –) zeneszerző, karmester.

A pápai zeneiskolában zongorázni és harsonázni tanult. A győri, majd a budapesti Zeneművészeti Szakközépiskolában Fekete Győr István volt első zeneszerzés tanára, harsonázni Zilcz Györgynél és Nagy Józsefnél tanult. 1978-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Szervánszky Endre és Petrovics Emil növendékeként zeneszerzés diplomát szerzett, majd 1979 és 1982 között Kórodi András és Lukács Ervin irányításával a karmesterképző szakot is elvégezte. Emellett Jeney Zoltánnál és Simon Albertnél is órákat vett. 1978-tól a budapesti Új Zenei Stúdió tagja. Az együttes hangversenyein hangszeres előadóként, karmesterként és zeneszerzőként is részt vesz. 1989-ben megalapította a Componensemble hangszeres együttest. 1977–79 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanáraként szolfézst és zeneelméletet tanított. 1986 óta tanít a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán. Karmesterként számos mű bemutatója fűződik a nevéhez, a hazai kortárszenei élet jelentős alakja. A Componensemble vezetőjeként számos lemez-, rádió- és tv-felvételt készített Bánkövi Gyula, Csapó Gyula, Decsényi János, Dubrovay László, Dukay Barnabás, Jeney Zoltán, Kalmár László, Kurtág György, Sári József, Sáry László, Soproni József, Szőllősy András, Tihanyi László, Vidovszky László és mások szerzők műveiből. Együttesével több alkalommal vendégszerepelt külföldön, és fellépett több külföldi fesztiválon (Zágrábi Biennálé, Varsói Ősz, Melos Fesztivál stb.) Díjak, elismerések Több Artisjus-elismerés a Componensemble-lal együtt A Soros Alapítvány zenei díjazottja 1999 Erkel Ferenc-díj 2003 Artisjus-díj 2003 Főbb művei Hét perc húsz évre L’ombre sur les structures pliées Albumlapok (zongoradarab-sorozat) Egypercesek (kamaraopera Örkény István novellái nyomán).

Díjazottak