bartok [kukac] papaitk [pont] hu
8500 Pápa, Korona utca 27.
+36 89 313-116

Iskolánk története

Intézményünk 1936-ban keletkezett, de mintegy 100 esztendős vajúdás előzte meg születését.

Gáty Zoltán

A Református Kollégium két tanára Bocsor István még az 1840-es években, majd 1900-as évek elején Gáty Zoltán próbáltak rendszeres zenei oktatást szervezni Pápán. A helyi muzsikusok és lelkes pápai amatőrök nem tudtak ugyan maradandó zeneiskolát teremteni, de a zene szeretetét mégiscsak ébren tartották, megerősítették. Ennek köszönhetően a század első felében olyan világhírű művészek adtak hangversenyt Pápán, mint Fischer Annie, Ungár Imre, Zathuretzky Ede, Gertler Endre, Szigeti József, sőt maga Bartók Béla is.

Bartók Veszprém megyében csak Pápán koncertezett. A hangverseny helye a Griff–szálló nagyterme volt, amelyet Mikszáth: A Noszty fiú esete Tóth Marival című regényéből is ismerünk. A zongorát, amelyen Bartók játszott Dr. Hirth Miklós nőgyógyász kölcsönözte, később a Hirth család hagyatékából került iskolánk tulajdonába.

Bónis Ferenc 1980-ban megjelent Bartók – ikonográfiájának 227. oldalán található egy fénykép, a következő felirattal: Bartók Gertler Endre hegedűművésszel Budapesten, a Déli-pályaudvar előtt. 1937. február 22. Az időpont megegyezik a pápai koncert dátumával, nyilván az indulás előtt készülhetett. 1995. óta tábla őrzi az említett hangverseny emlékét a Griff-szálló nagytermének falán.

Ebben a zenei pezsgésben szinte törvényszerű volt, hogy megalakulhatott az „Államilag engedélyezett és a város által támogatott zeneiskola.” Első igazgatója Kalmár Mihály volt.

Önálló épülete nem lévén az akkori Állami Polgári később Jókai Mór Általános Iskola, ma pedig a Tarczy Lajos Általános Iskola Jókai utcai épületének termeiben folyt az oktatás.

1943 őszétől – mindaddig, míg a németek háborús célra le nem foglalták – a Széchenyi utcában található akkori Ipariskola, volt a zeneiskola működésének helye.

1945 után kapott az iskola első ízben önálló épületet a Jókai utca 9. sz. házban, mely később orvosi rendelő volt, napjainkban a helyén a Gróf Esterházy Kórház új szárnya áll. Akkor békés társbérletben éltünk a Temetkezési Vállalattal.

1957-től az iskola igazgatója Szekeres Lajos.

1959-től 20 éven át Khell Zoltán igazgatta iskolánkat.

A zeneiskola 1965-ben kapott helyet az Esterházy kastély keleti, majd nyugati szárnyában.

2003. szeptember 1-től a Korona utca 27. alatt, a „Zárda” felújított épületében működik az iskola.

A zeneiskola új épülete

A 2012-13. tanévtől a pápai székhelyen kívül kettő új telephelyet tudtunk indítani: a Szent István Római Katolikus Általános Iskola alsó tagozatának otthont adó épületben a Török Bálint utcában és a Nagyalásonyi Kinizsi Pál Általános Iskolában.

1979-től 1988-ig Csapó Gyuláné vezette az intézményt. A következő 1988-89-es tanévben megbízott igazgatóként Édes Lászlóné látta el az igazgatói teendőket. 1989-től – 10 éven át – Kovács Attila vette át a vezetői feladatokat. Őt Falaki Csaba (2010-ig), majd Hetyei József (2017-ig) követte az igazgatói székben. Jelenleg Horváth Adrián az iskola vezetője.

Bartók Béla

Bartók nevét 1955-ben vette fel iskolánk, és büszkén viseli azóta is. Ünnepélyes keretek között leplezték le a később országos hírű festőművésszé lett, akkori pápai rajztanár, Cziráki Lajos Bartókot ábrázoló domborművét, amely iskolánk jelenlegi helyén, ma is megtekinthető.

Az elmúlt bő fél évszázad alatt ezer és ezer gyermek tanulhatta meg iskolánk falai között a hangszeres muzsikálás fortélyait, örömét és szívhatta magába a zene lelket és jellemet gazdagító hatását. Közülük szép számmal a zenei pályát választották, sőt néhányan országos és nemzetközi hírnevet is szereztek, mint pl. Szabó Csilla zongoraművész; Tóth Judit hegedűművész, Csapó Gyula (iskolánk volt igazgatónőjének fia) zeneszerző; Serei Zsolt, Barabás Árpád szintén zeneszerzők.

Iskolánk 2013 novemberétől része a Tehetségpont hálózatnak, Regisztrált Tehetségpontként működünk. Eddigi pedagógiai munkánk során is, de most különösen kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekekben rejlő képességek, készségek felismerésére és kibontakoztatására.